Smaki Karpackiej Wędrówki Pasterskiej | 7 Wieczorów, 7 Krajów, 1 Pasterska Droga | Czechy | 25 lipca
Data: 25 lipca
Miejsce: Taras i Oranżeria Karczmy Złoty Groń
Format: Bufet otwarty, luźna forma z muzyką góralską i strefą chillout
Motyw: Wieczór na czeskiej hali – piwo, knedliki i opowieści przy ognisku
Kolejna kulinarna podróż do naszych sąsiadów – tym razem przeniesiemy się na czeską halę, gdzie królują piwo, knedliki i opowieści przy ognisku, ale czy tylko...?
Podczas wieczoru:
• Stanowisko z degustacją piwa oraz kuflami do własnoręcznego ozdabiania
• Strefa ogniskowa z ludowym śpiewem
• Opowieści o pasterzach z Beskidów i Moraw
Letnia przestrzeń zamieni się w przytulne miejsce spotkań pod gołym niebem – z drewnianymi ławami wokół ogniska i migoczącymi girlandami. Beczki posłużą jako stoliki, a stoły ozdobią lniane serwetki i ceramiczne kufle – w duchu czeskiej prostoty.
Atmosfera? Swobodna i radosna, jak na wakacyjnym festiwalu. Goście usiądą przy ogniu, zrelaksują się na leżakach, otuleni kocami, wśród zapachów czosnku, grillowanej cebuli i świeżego piwa – sielsko i ciepło, jak na letnim pikniku w górach.
Wybierz się z nami w podróż górskim szlakiem prowadzącym przez serce Karpat – pełne smaków, opowieści i pasterskiego dziedzictwa kulinarnego.
Do zobaczenia przy stole – tam, gdzie smak spotyka historię.
Rezerwacja stolików:
+48 33 444 18 88 | wew. 510
Cena: 250 PLN / osoba
MENU
Aperitif
Śliwowica z Moraw
Zupa
Tradycyjna czeska zupa ziemniaczana z grzybami, marchewką i majerankiem „Bramboračka”
Dania główne
Królik duszony w śmietanowym sosie z warzywami „Králík na smetaně”
Pieczeń wieprzowa z knedlikami „Vepřo knedlo zelo”
Bogaty gulasz wołowy z cebulą, papryką i przyprawami „Guláš hovězí”
Dodatki
Knedliki ziemniaczane „Bramborové knedlíky”
Gotowane ziemniaki z pietruszką „Vařené brambory s petrželkou”
Duszona kapusta biała „Dušená kapusta”
Desery
Tradycyjny czeski jabłecznik z ciasta francuskiego „Štrúdl jablečný”
Drożdżowe bułeczki nadziewane powidłami, posypane cukrem pudrem „Buchty”
Na zimno
Deska czeskich serów
Wędliny z czeskiej masarni
Tatar wołowy - świeżo mielona wołowina z cebulą, czosnkiem, jajkiem, musztardą i grzankami czosnkowymi
Marynowane kiełbaski w pikantnej zalewie z cebulą i octem „Utopenec”
Świeże warzywa z dipami
Degustacja piw czeskich
Mazak
Litovel
Svijany
Wino
Wina Morawy Znojmo
Bezalkoholowe
Kwas chlebowy
Napar z ziół górskich „Bylinny caj”
Kompot śliwkowy